Практичне вирішення сучасних вимог (Європейських) до оцінки водних ресурсів

Лабораторія моніторингу вод та ґрунтів Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області, відповідно до заявленого свідоцтва про визнання технічної компетенції, виконує вимірювання в поверхневих, зрошувальних, зворотних і підземних (ґрунтових) водах, в яких визначає фізико-хімічні показники якості води  (35 показників).

Згідно Програми державного моніторингу вод у частині проведення Держводагентством спостережень на масивах поверхневих вод, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення кожний місяць проводиться відбір проб з р. Дніпро у створі водозабору м. Горішні Плавні, Власівського водозабору м. Кременчука та водозабору Градизької зрошувальної системи (с. Пронозівка Глобинського району).

Для цього лабораторія потребує новітнього обладнання для оперативного реагування та підвищення якості роботи.

25 січня 2024 року працівники лабораторії РОВР у Полтавській області  приймали участь у он-лайн конференції з питань роботи з приладом  Фотометр Exact Micro 20 bluetooth smart. Фотометр Exact Micro20 bluetooth smart – це двохвильова удосконалена фотометрична система для швидкої оцінки параметрів  поверхневої  води в польових умовах. Цей прилад також є сучасним ідеальним вибором для тестування води в басейнах, ставках, природних джерелах, води для обробки продуктів та для багатьох інших цілий. Використання приладу прискорить визначення  якості води, особливо в місцях забруднення та для швидкого реагування при кризовому моніторингу.

В ході обговорення  учасники конференції обмінювалися досвідом  користування приладом, мали змогу задати питання,  в тому числі  представнику фірми в Україні, яка безпосередньо пов’язана з розробником.

Іншою темою для обговорення було питання створення єдиної української бази для перенесення даних з моніторингу якості поверхневих вод . Таким чином можна буде більш ширше розуміти стан водних ресурсів, наприклад по річковому басейну чи регіону.