У Полтавському державному аграрному університеті відбулася нарада з питань розвитку зрошуваного землеробства та розчистки малих річок.

16 лютого 2024 року  представники Регіонального офісу водних ресурсів  у Полтавській області взяли участь у спільній нараді з питань розвитку зрошуваного землеробства та розчистки малих річок для забезпечення потреб у водних ресурсах на території Полтавської області, яка відбулась в Полтавському державному аграрному університеті, під головуванням начальника обласної державної адміністрації –  Філіпа Проніна, за участі заступника  Міністра аграрної політики та продовольства України – Віталія Головні.

Серед учасників також були присутні перший заступник голови облвійськадміністрації Богдан Корольчук, заступник голови облвійськадміністрації Володимир Когут, керівник групи із земельної реформи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) Сергій Кубах, перший заступник голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Тарас Кот, представники органів виконавчої влади, водогосподарських організацій, проектних та підрядних організацій, представники державних банків, керівники сільськогосподарських підприємств, територіальні громади.

Під час наради обговорили:

  • перспективи та нові підходи до розвитку зрошуваного землеробства на території Полтавської області;
  • вимоги екологічного законодавства в сфері використання водних ресурсів для потреб зрошення;
  • науково-економічне обґрунтування технологій зрошення в сільському господарстві,
  • досвід в розчищенні річок з метою використання їх ресурсів на потреби зрошення.

Заступник начальника РОВР у Полтавській області –  Мельницька Таїсія Вячеславівна поінформувала присутніх про готовність інфраструктури до зрошуваного сезону 2024 року, а також зазначила, що у Полтавській області обліковується 50,8 тис. га зрошуваних земель, 64 стаціонарні поливні системи, з яких 11 систем (31,6 тис. га) – міжгосподарські з державною часткою основних фондів, що перебувають на балансі та обслуговуються РОВР у Полтавській області.

Державні зрошувальні системи розміщені у 3 районах області. Основними джерелами зрошення є Кременчуцьке, Кам’янське та Погребівське водосховища, канал Дніпро-Донбас, річки Псел та Ворскла.

У 2024 році на поливний сезон заявки подали 10 водокористувачів. Відповідно заявлених планів: загальна площа поливу – 6607 га; необхідний об’єм води – 10406 тис. м3; період поливу – травень – вересень.

Нині системи зрошення є дещо застарілими, тож готується проєкт для модернізації потрібного устаткування.

Окрім того, під час наради були висвітлені питання грантової допомоги на розвиток зрошуваного землеробства, виконання проектних робіт, отримання дозвільних документів та кредитної підтримки державними банками.